• 28 ТРА 20
    Наш славетний земляк О.О. Бобров

    Наш славетний земляк О.О. Бобров

    30 травня виповнюється 170 років від дня народження нашого відомого земляка, хірурга, доктора медицини, професора Олександра Олексійовича Боброва, уроженця м.С-Буда. Пропонуємо студентам медучилища дізнатися більше про його життя і досягнення.

    Олександр Олексійович Бобров  (30 травня (11 червня) 1850 — 26 листопада (9 грудня) 1904) — відомий російський хірург. Професор (1885) кафедри оперативної хірургії і хірургічної анатомії Московського університету.

    Народився у м.Середина-Буда нині Сумської області. В 1874 р. закінчив медичний факультет Московського університету. З 1875 р. — ординатор при госпітальній хірургічній клініці І. М. Новацького. Під час російсько-турецької війни був на фронтах (1877), згодом у наукових відрядженнях закордоном.

    З 1884 р. — доцент, а з 1885 р. — професор кафедри оперативної хірургії і хірургічної анатомії Московського університету та одночасно (з 1884 р.) консультант при хірургічному відділені Басманної лікарні.

    В 1892 р. керував у Ново-Катерининській лікарні хірургічною клінікою. З 1893 р. очолив факультетську клініку Московського університету, професором котрої залишався до кінця життя.

    Підручники О. О. Боброва «Вывих и переломы», «Курс оперативной хирургии и хирургической анатомии» витримали декілька видань. Відомі методи операцій грижі і ехінококка печінки по О. О. Боброву. Ним запропонований апарат для підшкірного уведення рідини, названий його ім’ям. Був членом Московського хірургічного товариства, одним із ініціаторів і організаторів з’їздів російських хірургів.

    За ініціативою О. Боброва був створений в Криму (Алупка) санаторій, який носить його ім’я, для лікування кісткового туберкульозу у дітей.

    За матеріалами Вікіпедії

Поділитися публікацією